Waarom makelaars in Arnhem inschakelen?

Geplaatst door

Veel mensen vragen zich af waarom ze nu een makelaar moeten inschakelen. Een makelaar kost natuurlijk geld en dit kan voor sommige mensen een obstakel zijn. In theorie kan iedereen een huis zelf verkopen en natuurlijk zelf kopen. In de praktijk ligt dit toch anders en is het behoorlijk ingewikkeld. Op lange termijn zou het verkopen van een huis duurder kunnen uitvallen dan de prijs van een makelaar. Een huis verkopen of kopen is een grote financiële taak. Daarom is het handig om een expert in te schakelen met een zakelijke blik. De meeste mensen hebben een roze bril op bij het kopen en verkopen van een woning. Maar wat doen makelaars in Arnhem precies? In dit artikel gaan we hier uitgebreid op in, zodat je er meer over te weten komt.

Aankoop of verkoopmakelaar?

Je hebt twee verschillende soorten makelaars, die je voor verschillende taken kunt inschakelen. Een aankoopmakelaar schakel je in als je een woning wilt kopen. De aankoopmakelaar zoekt op basis van je woonwensen een geschikte woning. Daarnaast maakt de aankoopmakelaar afspraken met verkoopmakelaars om de huizen te bezichtigen. Ook regelt de aankoopmakelaar alle juridische zaken rondom de koop van een huis. Als je dit doet zonder een aankoopmakelaar, is de kans groot dat je hierbij fouten maakt. Een aankoopmakelaar komt op voor je belangen en dit natuurlijk alleen voor de kopende partij. Een aankoopmakelaar mag niet voor een verkoopmakelaar spelen bij dezelfde woning.

Een verkoopmakelaar komt op voor de belangen van de verkopende partij. Deze weet als geen ander hoe je de aandacht moet trekken van potentiële kopers. Ook geeft de verkoopmakelaar adviezen over de verkoopprijs en helpt de verkoopmakelaar met de onderhandelingen. De verkoopmakelaar heeft ook meer kennis van de lokale markt, mits je een verkoopmakelaar uit de omgeving inschakelt. Daarnaast heeft de makelaar meerdere kanalen, waardoor je huis sneller verkocht kan worden.

Wat kosten de diensten van een makelaar

De kosten van een makelaar kunnen verschillen per aanbieder. Een verkoopmakelaar kost in Nederland ongeveer 1% van de verkoopopbrengst van je woning. Je bent dus ongeveer een paar duizend euro kwijt als je een verkoopmakelaar inschakelt. Bij een aankoopmakelaar kan dit anders liggen en heeft dit te maken met de koopprijs van een woning. Dit verschilt ook per aanbieder en kan het verstandig zijn om een offerte aan te vragen. Sommige makelaars werken namelijk met een vast tarief en hierdoor kunnen de kosten snel oplopen.